Chystáte sa pripraviť večeru pre vašich priateľov, rodinu alebo možno aj svokru? Určite chcete spraviť chutný pokrm, po ktorom si ľudia povedia, že ste naozaj dobrá kuchárka. Chýba vám inšpirácia na recepty, ktoré by boli zaujímavé, zdravé a zároveň chutné? Vyskúšajte recepty s cuketou. Cuketa je v našich podmienkach veľmi rozšírená surovina, ktorej sa pri pestovaní mimoriadne darí. Málokto však vie, že cuketa obsahuje až cez 90% vody a na 100 g len približne 17 kcal. Vyznačuje sa veľkým obsahom antioxidantov, vitamínu B, vitamínom C, E a K. Taktiež doplní potrebné minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík, sodík a železo.
Má blahodárny vplyv na naše trávenie, pretože detoxikuje črevá a spôsobuje neutrálne prostredie v tráviacom trakte. Telo odvodňuje nadbytočnej vody, neutralizuje kyslé pH a zlepšuje peristaltiku čriev. Vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu vlákniny pomáha udržiavať zdravie vašich ciev. Pôsobí ako silný antioxidant a protizápalová látka a to vďaka prítomným si fitonutrientom. Okrem týchto vymenovaných pozitívnych účinkov cukety poznáme mnoho ďalších, ako napríklad pomoc pri liečení astmy, ochrana pred voľnými radikálmi a taktiež pred rakovinovým bunkami, vďaka vysokému obsahu vody udržuje zdravú a mladistvú pokožku a hydratuje telo.
Taktiež posilňuje kosti a zuby a zvyšuje našu energiu. Využitie v kuchyni má naozaj veľmi veľké. Môžeme ju použiť do sladkých receptov ale taktiež aj do slaných. Receptov z cukety je naozaj veľké množstvo. Ak sa chceme zamerať na tie najzaujímavejšie a zároveň najmenej časté, určite musíme spomenúť napríklad cuketový a paradajkový koláč, chrumky z cukety a jabĺk, muffiny s cukety alebo zmrzlinu z cukety a banánu. Medzi klasiky ktoré pozná väčšina z nás patrí vyprážaná cuketa alebo zapekaná cuketa. Veľmi vhodne kombinovateľná je aj so syrom, a to najmä s fetou. Ak ste ešte nevyskúšali recepty z cukety, určite si pozrite 15 receptov z cukety a nechajte sa inšpirovať.